Tort cu blat din făină de migdale si nucă măcinată
Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.
Tort cu blat din făină de migdale si nucă măcinată
Ingrediente pentru blat:
6 ouă
6 linguri rase de îndulcitor (xylitol)
4 linguri cu vârf făină de migdale
3 linguri cu vârf nuca măcinată
1 plic praf de copt
1/2 de fiolă de esență vanilie sau rom
– cantități pentru o tavă pătrată 16 x 16 cm –
Ingrediente pentru creme:
500g brânză de vaci sau cremă de brânză
200ml smântână pentru frișcă
câteva picături de îndulcitor lichid (după gust)
50g unt
colorant alimentar
esență vanilie sau rom
2-3 linguri cu vârf fulgi de cocos
100g ciocolată fără zahăr
3 linguri cu vârf cacao (opțional)
Preparare
Blatul:
Batem albusurile spumă apoi adăugăm treptat indulcitorul si mixăm din nou până obtinem o spumă tare si lucioasă.
Amestecăm gălbenusurile cu făina de migdale si nucă măcinată in care s-a pus praful de copt. Adăugăm in două etape albusurile băute spumă si amestecăm cu miscari usoare compozitia.
Turnăm in formă de tort detasabilă, tapetată cu hartie de copt si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 30 minute.
Crema:
Intr-un bol amestecăm brânza de vaci cu indulcitorul si esenta de vanilie. Separăm 1/3 din brânza de vaci intr-un bol si adăugăm colorant alimentar lichid galben si albastru pentru a obtine culoarea verde marin. Când blatul de tort s-a racit, il tăiem in două . La mijloc folosim crema colorată. Mixăm smântâna pentru friscă in care punem câteva picături de indulcitor lichid dupa gust.
Separat, topim intr-un vas la bain-marie ciocolata ruptă bucătele impreună cu untul si amestecăm. Dacă ciocolata este fluidă, putem adăuga cacao pudră pentru ingrosare. Lăsăm să se răcească putin si turnăm ciocolata peste restul de brânză de vaci in care am adăugat două linguri cu vârf de friscă. Amestecăm pentru omogenizare , lăsăm 15 minute la rece si apoi întindem un strat uniform de cremă pe părțile laterale și partea de sus a tortului, folosind o spatulă. Ornăm tortul cu friscă in partea de sus iar pe părtile laterale cu fulgi de cocos.
Lăsăm la frigider câteva ore să se imbine aromele.
Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.
Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cât mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.