Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.
Tort de ciocolată fără gluten
Ingrediente
6 ouă
200g migdale măcinate mărunt sau făină de migdale
130g îndulcitor (xylitol)
170g ciocolată neagră fără zahăr
50g cacao neindulcită
100ml suc de portocale
coajă rasă portocală (opțional)
1/2 de fiolă de esență vanilie sau rom
1/2 plic praf de copt
– cantități pentru o tavă pătrată 16 x 16 –
Preparare
Batem albusurile spumă apoi adăugăm treptat jumătate din indulcitor si mixăm din nou până obtinem o spumă tare si lucioasă. Tocăm cu robotul de bucătărie ciocolata. Amestecăm gălbenusurile cu restul de indulcitor si jumătate din cantitatea de cacao pudră. Turnăm jumătate din sucul de portocale , restul de cacao pudră si amestecăm. Adăugăm sucul rămas si incorporăm treptat făina de migdale in care s-a pus praful de copt , ciocolata maruntită si coaja de portocală rasă. Albusurile băute spumă vor fi adăugate în mai multe tranşe, având grijă să nu se strice spuma si amestecăm cu miscari usoare compozitia.
Turnăm intr-o formă de tort detasabilă, tapetată cu hartie de copt si coacem la cuptorul preincălzit la 180 C pentru cca 30 minute
Se face testul cu scobitoarea si dacă este gata se scoate imediat din cuptor, să nu se usuce ! Înainte de feliere, se lasă să se răcească, fiindcă se fărâmiţează uşor. Se serveşte simplu sau poate fi ornat cu friscă.
Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc
Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cat mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.
Sursa: Paprika tv