Despre dieta Low – Carb
Denumirea provine de la „carbohydrates”, adică „glucide” sau „carbohidrați” (sursă de energie pentru ființele vii) si low ,care inseamnă scăzut. Deci vorbim despre o dietă cu un nivel scăzut de carbohidrați, benefică in cazul persoanelor suferinde de diabet. Pentru că avem totuși nevoie de energie, trebuie să o obtinem din alte surse alimentare: grăsimi (de preferat sănătoase) sau proteine. In concluzie reducem carbohidrații și creștem grăsimile și/sau proteinele. Pentru fiecare persoană cantitătile optime sunt diferite, in functie de vârstă, greutate, vechimea diabetului si alte afectiuni asociate.
Alimentele obținute din grâu sunt bogate în carbohidrați, sărace în grăsimi și fibre, dar provoacă creșterea glicemiei.
Pentru făina albă de grâu, valori nutritionale pentru 100g produs:
Calorii :364 kcal
Proteine :10,3 g
Carbohidrați :76,3 g
Fibre :2,7 g
Grăsimi:1g
In cazul deserturilor low-carb se inlocuieste făina de grâu cu alte tipuri de făină cu continut redus de glucide, cum ar fi făină de migdale, făină de cocos, făină din miez de nuca, făină de alune de pădure.
Făina de cocos se produce prin măcinarea și uscarea ulterioară a pulpei de nucă de cocos. Pulberea rezultată arată asemănător cu făina obținută din cereale și are un gust foarte delicat. Făina de cocos are un conținut relativ ridicat de proteine, fibre și grăsimi și un conținut redus de carbohidrați, în comparație cu alte tipuri de făină și, în plus, este fără gluten. Ajută la pierderea în greutate.
Valori nutritionale pentru 100g produs:
Calorii :358 kcal
Proteine :18 g
Carbohidrați 17 g
Fibre :39 g
Grăsimi:16 g
Putem folosi făina de cocos pentru a prepara orice desert sau produs de patiserie, dar este important să rețineți că are o densitate mai mică decât făina de grâu, de aceea este necesar să folosim praf de copt sau mai multe ouă pentru astfel de rețetă.
Făina de migdale se produce din migdale măcinate. Procesul de producere a făinii începe prin decojirea migdalelor prin opărire. Migdalele curățate în acest fel sunt apoi zdrobite și cernute în făină fină. Făina de migdale este săracă în carbohidrați, dar bogată în grăsimi și fibre sănătoase si nu conține gluten. Ajută la scăderea colesterolului. Atunci cand făina de migdale inlocuieste 100% faina obisnuita, produsele care o au in compozitie cresc mai greu. Folosirea numai a făinii de migdale poate provoca cresterea densitatii produselor datorită continutului crescut de proteină și uleiurilor. Pentru cei care vor coace numai cu făină de migdale, ouăle si praful de copt vor fi de ajutor pentru realizarea structurii si cresterea produsului. Făina de migdale contine mai putini carbohidrați decât făina de grâu, dar are un continut mai mare de grăsimi. Din păcate, acest lucru înseamnă că făina de migdale are un continut caloric mai mare decat făina de grau.
Valori nutritionale pentru 100g produs:
Calorii : 575 kcal
Proteine : 20 g
Carbohidrați: 20 g
Fibre : 11 g
Grăsimi: 54 g
Făină de alune de padure se caracterizeaza printr-un nivel mult mai mic de carbohidrati fată de făinurile din cereale, avand si un gust pregnant de alune de padure. Poate fi utilizată pentru diverse produse de patiserie, prăjituri sau torturi.
Valori medii nutriționale pentru 100 g produs:
Calorii: 400 kCal
Proteine: 42 g
Carbohidrați:12 g
Fibre: 11.3 g
Grăsimi: 17 g
Făina din miez de nucă este recomandată ca alternativă mai sănătoasă la făina de grâu. Are un conținut redus de grăsimi și de carbohidrați și un conținut ridicat de proteine. Se poate utiliza ca ingredient alimentar pentru produsele de panificație și de cofetărie. Valori medii nutriționale pentru 100 g produs:
Energie:408 kcal / 1710 kJ
Grăsimi:14 g
Carbohidrați:19,7 g
Proteine:45,5 g
Obs:Valorile nutriționale sunt supuse variațiilor specifice produselor naturale si difera de la un producator la altul.
Cicolata fara zahar pentru diabetici: in functie de producator sau indulcitorul folosit (fructoză, maltitol, eritritol, extract de stevia ), ea poate contine intre 22 – 60 carbohidrati la 100g produs. Exista totusi sortimente de ciocolată cu zahăr si continut mare de cacao (70%), care pot avea cantitatea de carbohidrati chiar mai mică decât ciocolată fără zahăr.
Pentru a calcula continutul de carbohidrati al dulciurilor preparate acasă, putem consulta eticheta ingredientelor folosite , adunăm carbohidratii fiecărui ingredient si stabilim numărul de carbohidrati total pentru produsul finit. Putem incerca astfel să apreciem cantitatea de carbohidrati pentru fiecare portie de desert consumată