Neuropatia diabetică inseamna orice tulburare neurologica cauzata de diabetul zaharat.Este una dintre cele mai frecvente complicații cronice ale diabetului care duce la alte complicații. De multe ori este ignorată de pacientul diabetic, deoarece este adesea tăcută. Nivelul ridicat de zahăr din sânge provoacă o serie de modificări chimice în organism care în cele din urmă afectează nervii. Controlul glicemiei previne neuropatia dar daca este deja instalată, poate îmbunătăți conducerea nervoasă și sensibilitatea. Diabetul poate afecta toți nervii din corp. Simptomele, care variază în funcție de nervii afectați și de pacienți, pot duce la tulburări la nivel de :
membre inferioare (picioare)
sistem digestiv (balonare, diaree, constipație, …)
sistem urinar (control slab al vezicii urinare și al urinării)
ritm cardiac și tensiune arterială, cu senzație de amețeală la ridicare datorită scăderii tensiunii arteriale (hipotensiune ortostatică)
activitate sexuală (disfuncție erectilă, impotență)
Dispariția reflexelor poate fi, de asemenea, un semn de neuropatie. Prezența și evoluția bolii pot fi tăcute. Particularitatea neuropatiei diabetice este că perturbă considerabil sensibilitatea la durere. La unii pacienți, provoacă dureri cumplite la contactul cu o foaie simplă. La alții, dimpotrivă, poate face o leziune a piciorului nedureroasă sau imperceptibilă , accelerarea ritmului cardiac (în timpul hipoglicemiei, de exemplu).Dacă apar unul sau mai multe dintre aceste semne sau simptome, discutați cu medicul dumneavoastră. Raportați orice deficit senzorial, chiar dacă simptomele par să dispară cu timpul! Medicul neurolog va putea efectua o căutare mai detaliată a semnelor bolii, utilizând diverse instrumente de măsurare.
Neuropatie periferica
Cel mai frecvent tip de neuropatie este neuropatia periferică. Ea afectează nervii de la mâini si picioare. În general tinde să înceapă în ambele picioare simultan.Este indicat sa se facă un examen complet al picioarelor o dată pe an. Dacă aveți deja probleme cu picioarele, verificați-va picioarele mai des. Un examen complet al piciorului include o verificare a pielii de pe picioare, mușchilor , oaselor piciorului și a fluxului sanguin. Medicul neurolog va verifica, de asemenea, dacă există amorțeală în picioare atingând piciorul cu un monofilament. Alte modalități de a vă verifica nervii includ utilizarea diapazonului (este atins de picior pentru a vedea dacă îl simțiți în mișcare).Dacă medicul crede că s-ar putea să aveți leziuni ale nervilor, este posibil să vi se facă teste care să analizeze cât de bine funcționează nervii din brațe și picioare. EMG-ul (Electromiografia) verifică modul în care nervii și mușchii lucrează împreună.Simptome ale neuropatiei periferice:
Furnicături si senzatia de „ ace” în picioare.
Durere sau sensibilitate crescută
Senzatia de arsură sau de junghi în picioare.
Picioarele devin foarte sensibile la atingere. De exemplu, uneori chiar atingerea picioarelor cu pătura poate provoca durere
Senzatia că aveti șosete sau manusi atunci când nu aveti.
Dureri de picioare
Picioarele și mâinile pot fi foarte reci sau foarte fierbinți.
Amorțeală sau slăbiciune a picioarelor
Lipsa senzatiei de durere la picioare, chiar și atunci când exista leziuni.
Nu va simtiti picioarele când mergeti.
Nesigurantă in picioare atunci când stati sau mergeti.
Mușchii și oasele de la picioare și-au schimbat forma.
Răni deschise (numite și ulcere) pe picioare . Aceste răni se vindecă foarte încet.
Adesea, simptomele, în special cele ale durerii de arsură, sunt mai grave pe timp de noapte. În cele din urmă, simptomele dureroase se opresc, dar persoana are o senzație cronică de amorțeală sau răceală la picioare. Exista medicamente pentru ameliorarea durerii și reducerea arsurilor, amorțelilor și furnicăturilor.
Neuropatia autonomă
Acest tip de neuropatie afectează nervii autonomi, care controlează vezica urinară, tractul intestinal și organele genitale, printre alte organe.Paralizia vezicii urinare este un simptom comun al acestui tip de neuropatie. Când se întâmplă acest lucru, nervii vezicii urinare nu mai răspund normal la presiune, deoarece vezica se umple cu urină. Ca urmare, urina rămâne în vezică, ducând la infecții ale tractului urinar.Neuropatia autonomă poate provoca, de asemenea, disfuncție erectilă atunci când afectează nervii care controlează erecția prin excitare sexuală. Cu toate acestea, dorința sexuală nu scade de obicei. Neuropatia afecteaza treptat functia sexuala, atat la barbati cat si la femei.Diareea poate apărea atunci când nervii care controlează intestinul subțire sunt deteriorați. Cel mai adesea apare noaptea. Constipația este un alt rezultat comun al afectării nervilor din intestine.Uneori si stomacul este afectat. Această afecțiune, numită gastropareză, poate modifica viteza cu care organismul absoarbe mâncarea si poate provoca vărsături și balonări. Acest luru poate face dificilă asocierea dozelor de insulină cu porțiile de alimente.Oamenii de știință nu cunosc cauza precisă a neuropatiei autonome și caută tratamente mai bune pentru acest tip de neuropatie. Simptome ale neuropatiei autonome:
Transpiratii excesive, mai ales noaptea sau în timpul meselor.
Lipsa transpiratiei, chiar și când este prea cald.
Pielea de pe picioarele este foarte uscată.
Adaptarea dificilă a ochilor de la întuneric la lumina (poate deveni o problemă pentru pacient mai ales in ceea ce priveste condusul noaptea)
Pentru a diagnostica acest tip de leziuni nervoase, este nevoie și de un examen fizic și de teste speciale. De exemplu, un test cu ultrasunete utilizează unde sonore pentru a verifica vezica urinară. Problemele de stomac pot fi găsite folosind raze X și alte teste. Raportarea simptomelor joacă un rol important în stabilirea unui diagnostic.Există o serie de tratamente pentru deteriorarea nervilor care controlează sistemele corpului. De exemplu, medicul va poate ajuta să planificați mesele dacă aveți greață sau vă simțiți plin după ce ați mâncat o cantitate mică. Unele medicamente pot accelera digestia și pot reduce diareea. Problemele cu erecțiile pot fi tratate cu medicamente sau dispozitive.
Tipuri suplimentare de neuropatie:
Articulația Charcot sau artropatie neuropatică ,denumita si piciorul Charcot, apare atunci când o articulație se descompune din cauza unei probleme cu nervii. Acest tip de neuropatie apare cel mai adesea la nivelul piciorului. Într-un caz tipic al articulației Charcot, piciorul și-a pierdut senzația. Persoana nu mai poate simți durere la nivelul piciorului și își pierde capacitatea de a simți poziția articulației. De asemenea, mușchii își pierd capacitatea de a susține corect articulația. Piciorul devine apoi instabil și mersul pe jos îl înrăutățește. Articulațiile se macină pe os. Rezultatul este inflamația, care duce la instabilitate suplimentară și apoi la dislocare. În cele din urmă, structura osoasă a piciorului se prăbușește. În final, piciorul se vindecă singur, dar din cauza defectării osului, piciorul va fi deformat.Persoanele cu risc pentru articulația Charcot sunt cele care au deja neuropatie. Ar trebui să fie conștienți de simptome precum:
umflătură
roşeaţă
căldură
puls puternic
insensibilitatea piciorului.
Tratamentul timpuriu poate opri distrugerea oaselor și poate ajuta la vindecare.
Neuropatia craniană afectează cele 12 perechi de nervi care sunt conectati cu creierul și controlează vederea, mișcarea ochilor, auzul și gustul.Cel mai adesea, neuropatia craniană afectează nervii care controlează mușchii ochilor. Neuropatia începe cu durere pe o parte a feței în apropierea ochiului afectat. Mai târziu, mușchiul ocular devine paralizat si pacientii pot acuza: incapacitatea de a focusa ochii, vedere dubla, durere retrooculara, paralizie periferica pe o parte a fetei („paralizia Bell”). Simptomele acestui tip de neuropatie se îmbunătățesc de obicei sau dispar în decurs de 2 sau 3 luni.
Mononeuropatia de compresie apare atunci când un singur nerv este deteriorat. Este un tip destul de comun de neuropatie. Se pare că există două tipuri de daune. În primul, nervii sunt zdrobiți în locurile în care trebuie să treacă printr-un tunel strâns sau peste o bucată de os. Nervii persoanelor cu diabet sunt mai predispuși la leziuni de compresie. Al doilea tip de deteriorare apare atunci când boala vaselor de sânge cauzată de diabet restricționează fluxul de sânge către o parte a nervului.
Sindromul tunelului carpian este probabil cea mai frecventă mononeuropatie de compresie. Apare atunci când nervul median al antebrațului este comprimat la încheietura mâinii. Simptomele acestui tip de neuropatie includ amorțeală, umflături sau înțepături în degete cu sau fără durere atunci când conduci o mașină, desenezi sau te odihnești noaptea. Dacă simptomele sunt severe, o operație poate ameliora complet durerea.