O parte importanta a managementului diabetului zaharat o reprezinta examinarea si ingrijirea atenta a piciorului diabetic. Termenul de “picior diabetic” include un spectru larg de afectiuni ale piciorului la pacientii cu diabet zaharat.
Persoanele cu diabet zaharat, ce au pentru o perioada lunga de timp valori glicemice mari, sunt predispuse a face complicatii. La nivelul membrelor inferioare se produc leziuni ale nervilor si vaselor datorate valorilor glicemice mari. Acestea duc in final la pierderea sensibilitatii, initial termice si dureroase, ulterior a celei proprioceptive (de echilibru). Pacientul isi pierde astfel un mecanism de aparare impotriva factorilor traumatici, iar un traumatism minor poate trece neobservat si astfel se poate infecta. Daca infectia atinge osul atunci poate fi necesara amputatia.
Examinarea piciorului diabetic trebuie inclusa in examenul clinic general efectuat la fiecare vizita de catre medicul dumneavoastra curant. Indiferent de tipul de diabet pe care il aveti medicul dumneavoastra curant trebuie sa faca o examinare atenta a picioarelor chiar in momentul diagnosticarii.
Recomandarile clinice actuale, in ceea ce priveste persoanele cu diabet zaharat, includ o examinare completa a piciorului, cel putin o data pe an, in vederea identificarii persoanelor la risc inalt. Persoanele cu unul sau mai multi factori de risc (cu istoric de complicatii micro- sau macrovasculare sau de amputatie) trebuie examinate mai des in vederea identificarii unor factori de risc suplimentari.
Principalele elemente pe care medicul dumneavoastra le va urmari sunt: analiza pielii, a parului, a unghiilor, a structurilor musculo-scheletale, a statusului vascular si a sensibilitatii. De asemenea medicul va poate examina incaltamintea in vederea gasirii urmelor de sange, a unor obiecte straine si cat de comoda si potrivita este incaltamintea dumneavostra.
Medicul va explica tehnica de autoexaminare a picioarelor si va explica cat de important este obtinerea unui control glicemic adecvat si a unui stil de viata sanatos (renuntarea la fumat, exercitiul fizic zilnic).
Examinarea piciorului incepe cu examinarea spatiului dintre degete, pe urma a degetelor pana la nivelul calcaiului. Se va urmari prezenta la nivelul pielii a leziunilor, a calusului, a fisurilor, a ulcerelor sau a unor zone de iritatie, zone rosii, mai calde decat zonele invecinate. De asemenea o piele fina, fragila, subtire la nivelul careia observati o scadere a pilozitatii poate fi o zona cu vascularizatie deficitara.
Tot o afectare a piciorelor reprezinta si zone de piele foarte uscata care se poate crapa, sau zone excesiv de umede, cu transpiratie abundenta.
Unghiile pot fi si ele afectate: unghiile care se subtiaza si pica. De asemenea o ingrijire atenta a unghiilor este necesara deoarece coltul unei unghii, ce nu a fost taiata asa cum trebuie, poate patrunde in carne si se poate infecta. Daca unghiile dumneavoastra se deformeaza, se ingroasa, capata o culoare galbena si se rup foarte usor atunci ele pot fi afectate de o infectie numita onicomicoza.
Deformarile musculo-scheletale pot fi rezultatul neuropatiei diabetice motorii. Muschiul se slabeste, isi pierde functia (atrofie musculara) si poate apare o curbare, deformare a degetelor piciorului (degetele ciocan, degetele gheara, halux valgus) si in cele din urma o deformare a intregului picior. Aceasta deformare severa a piciorului se numeste „piciorul Charcot”. Piciorul este umflat, cald, deformarile osoase si cele articulare sunt severe. Toate acestea duc la o scadere a mobilitatii articulare iar riscul de leziune creste si mai mult. Pulsul la artera pedioasa sau la tibiala posterioara poate fi diminuat sau absent.
Examinarea sensibilitatii se face cu ajutorul monofilamentului de nylon Semmes-Weistein, de dimensiuni diferite, ce se aplica in anumite zone la nivelul piciorului cu presiune cat sa faca o bucla, timp de una doua secunde. Aplicarea se poate repeta. Pierderea sensibilitatii se face progresiv dinspre distal, primele zone afectate fiind degetele si avanseaza catre proximal sub forma de „ciorap”.
Persoanele la risc de a face complicatii ale piciorului sunt cele care prezinta: pierderea sensibilitatii, absenta pulsului la artera pedioasa, deformari, istoric de ulceratii sau de amputatie. Educatia pacientului in ceea ce priveste autoexaminarea piciorului este o alta latura importanta a prevenirii acestor complicatii. Pentru o buna ingrijire a piciorului dumneavoastra urmati pasii urmatori:
spalati picioarele zilnic, cu apa calduta, nu fierbinte si cu un sapun delicat
evitati curatarea prea insistenta
stergeti piciorele cu un prosop moale, stergeti bine spatiile dintre degete, pentru a nu lasa umezeala in zonele respective
umezeala poate favoriza dezvoltarea infectiei
inspectati zilnic piciorul incepand cu degetele, spatiile dintre ele si mergand pana la calcai
cautati basici, leziuni, fisuri, zone de roseata sau zone umflate
folositi pentru acest lucru o oglinda sau rugati pe cineva sa va ajute
folositi o crema hidratanta pentru a evita uscarea pielii, evitati totusi sa dati cu crema intre degete
indepartati dupa baie excesul de piele moarta (bataturile) cu atentie sa nu faceti alte leziuni
in fiecare saptamana sau atunci cand este necesar taiati si piliti unghiile dupa forma degetelor, fara a lasa colturi ce pot patrunde in piele
purtati tot timpul incaltaminte care sa va protejeze picioarele de eventulalele traumatisme, chiar si prin casa puteti purta papuci, mai ales cand aveti o sensibilitate scazuta la nivelul picioarelor
evitati incaltamintea incomoda; purtati intodeauna sosete moi, subtiri si din bumbac care sa nu va stranga
inspectati interiorul pantofilor de eventuale urme de sange, corpi straini sau alte deformari
Totusi, nu trebuie uitat faptul ca cel mai important lucru in ceea ce priveste prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului zaharat este un control glicemic adecvat. De asemenea trebuie incurajat un stil de viata sanatos (renuntarea la fumat, exercitiu fizic zilnic). Asadar, o identificare timpurie si o interventie la timp pot preveni toate aceste complicatii.