Prăjitură negresă cu cocos

Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania, Medtronic Romania si Queisser Pharma Romania.

Prăjitură negresă cu cocos

Ingrediente

Pentru  blat :

150 g  unt

200 g  ciocolată  neagră (min. 60%)

80 g xilitol sau green sugar

3 ouă

80 g făină de cocos

½ plic praf de copt

Pentru cocos:

100 g  cocos răzuit

25 g    unt

2 albușuri    

25 g    xilitol sau green sugar

100 ml lapte dulce

 ½ fiolă esentă de vanilie

Pentru ganaș:

150 ml smântână pentru friscă

200 g  ciocolată neagră (min. 60%)

25 g unt

Pentru ornare:

3 linguri cu vârf nucă de cocos răzuită (optional)

Preparare:

Pentru blat: se separă ouăle iar albușurile se bat spumă, se adaugă treptat jumătate din cantitatea de indulcitor și se continuă baterea până la topirea acestuia. Amestecăm galbenusurile cu restul de indulcitor. Intr-un vas la bain-marie topim untul si adăugăm bucăţele de ciocolată.

Amestecăm până obţinem o cremă de ciocolată. Lăsăm putin să se răcească (să nu fie fierbinte), turnăm ciocolata topită peste gălbenusuri  si amestecăm pentru omogenizare.

Adăugăm  făina de cocos amestecată cu  praf de copt alternând cu albusurile spumă. Se toarnă aluatul într-o formă (eu am folosit tava 17x23cm) tapetată cu hârtie de copt si punem la cuptor compoziția pentru 15-20 de minute, la 175 de grade.

Când blatul are deja crustă îl scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească putin , adăugăm amestecul de cocos, apoi le punem înapoi la cuptor împreună pentru încă 10-12 minute.Testăm cu scobitoarea.

Pentru stratul de cocos: untul îl frecăm cu indulcitorul  și cu esenta de vanilie, adăugăm albușurile spumă, cocosul răzuit și puțin lapte.

Pentru ganaș : Intr-un vas la bain-marie topim untul si adăugam bucăţele de ciocolată.

Când ciocolata este deja topită adăugăm smântâna pentru frișcă si omogenizăm. Lăsăm să se răcească putin.

Când prajitura s-a răcit turnăm ganaşul. Se poate orna cu cocos răzuit.

Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.

Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cat mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.

Sursa: Paprika tv