Dieta este o parte importantă în prevenirea și tratarea diabetului, împreună cu activitatea fizică și medicamentele. Efectele benefice ale unei diete echilibrate asupra glicemiei și sănătății generale sunt dovedite științific.
Dacă aveți diabet de tip 1, numărarea carbohidraților este cu adevărat importantă pentru a vă menține nivelul glicemiei constant.Trebuie sa estimați câți carbohidrați consumati la o masă și o asociați cu cantitatea de insulină pe care trebuie să o luați.
Dacă aveți tipul 2 de diabet și sunteți supraponderal, este important să găsiți o modalitate de a pierde în greutate, deoarece îmbunătățește cu adevărat gestionarea diabetului. Acest lucru vă poate ajuta la scăderea glicemiei și la riscul apariției altor complicații. Există diferite moduri de a face acest lucru, cum ar fi dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, mediteraneene sau foarte scăzute în calorii. Pierderea în greutate vă poate ajuta să reduceți nivelul de glucoză din sânge și uneori chiar la remisiunea diabetului zaharat de tip 2.
O solutie care va poate ajuta sa vă elaborati o masă „din ochi” este să utilizati „metoda farfuriei”.
Folosind farfuria (diametrul 18 cm), puneți o linie în mijlocul ei. Apoi, pe o parte, impartiti din nou, astfel încât să aveți trei secțiuni pe farfurie, doua dintre ele egale.
Umpleți cea mai mare secțiune cu legume care nu contin amidon (roșia, ardeiul, castravetele, dovlecelul, țelina, ceapa, usturoiul, prazul, vinetele, morcovii, varza, broccoli, fasolea verde, ciupercile, conopida, varza de Bruxelles, andivele, sparanghelul și anghinarea ).
Acum, într-una din secțiunile mici, legume care contin amidon ( cartofi, orez, paste) și apoi, în cealaltă secțiune mică, puneți proteina ( pește, pui, carne slabă, ouă) .
Adăugați o portie de fructe, o portie de produse lactate sau ambele după cum doriti.
Nu uitati, pentru a mentine portiile mici, inăltimea acestor portii este aproximativ grosimea palmei dvs.
Mărimile porțiilor sunt importante dacă aveți tipul 1 sau tipul 2 ! Amintiți-vă, dimensiunile porțiilor sunt diferite pentru toată lumea, deci ceea ce este potrivit pentru o persoană ar putea să nu fie potrivit pentru dvs! Doar medicul dvs. diabetolog vă poate recomanda cantitatea permisă de carbohidrati.
Sursa: Fédération Française des Diabétiques / American Diabetes Association