Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.
Prajitură cu ciocolată
150 g ciocolată neagră fără zahăr
125g îndulcitor (xilitol/green sugar)
60g unt
3 ouă
3 linguri cu vârf de făină de cocos și o lingură cu vârf de nuca măcinată fin
1 plic praf de copt
esență de rom sau vanilie
smântână pentru frișcă (200ml)
20g ciocolată rasă
coajă rasă de portocală (opțional)
Se separă ouăle iar albușurile se bat spumă cu puțină sare, se adaugă treptat indulcitorul și se continuă baterea până la topirea acestuia. Amestecăm galbenusurile si incorporăm albusurile bătute spumă apoi făina de cocos si nuca macinată in care s-a pus praful de copt. Intr-un vas la bain-marie topim untul si adăugam bucăţele de ciocolată. Amestecăm până obţinem o cremă de ciocolată. Lăsăm putin să se răcească (să nu fie fierbinte), turnăm ciocolata topită peste compoziţie, esenţă de rom, coaja de portocală si amestecăm pentru omogenizare. Se toarnă aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt si se coace la foc mediu 30 min. Se ornează cu friscă si ciocolată rasă.
Prăjitura poate fi folosită si ca blat pentru torturi.
Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.
Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cat mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.
Sursa: Paprika tv