Diabetul zaharat de tip 1 poate apare la orice varsta, dar este specific copiilor si adultilor tineri, pana in 30 ani. Simptomele nu difera de cele ale oricarui tip de diabet, asa cum sunt prezentate aici.
Pe scurt este vorba de sete intensa, consumul mare de apa (frecvent 6-8-12 litri/zi), scaderea in greutate (4Kg in doua saptamani), ameteala, oboseala, tulburari de vedere. Instalarea si evolutia lor este relativ rapida, de obicei pe durata a 2-3 saptamani.
Daca se intarzie testarea glicemiei si implicit vizita la doctor pot apare respiratie adanca, cu miros de mere acre. Aceasta modificare anunta instalarea cetoacidozei diabetice. In lipsa tratamentului respiratia devine din ce in ce mai ampla, cu miros de acetona, insotita de oboseala acceptuata si in final chiar pierderea cunostintei (coma diabetica cetoacidozica). Aceasta constituie o urgenta medicala!
Nu lasati pentru mai tarziu testarea glicemiei. Daca se inregistreaza o glicemie mai mare de 100 mg/dl dimineata pe nemancate va recomand o vizita la medic pentru investigatii suplimentare.
Feluri de diabet de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 poate fi de doua feluri: a) prin mecanism autoimun; si b) prin mecanism necunoscut (idiopatic)
Atunci cand mecanismul este autoimun vor apare in sangele pacientilor afectati o serie de anticorpi speciali. Acesti anticorpi pot apare cu ani sau luni inainte de aparitia debutului clinic a diabetului de tip 1. Principalii anticorpi ce apar in sange in diabetul de tip 1 sunt urmatorii:
Anti GAD65 (GAD65Ab). Sunt prezenti la 70-80% din copiii cu diabet de tip 1 la debut si persista apoi pentru mai multi ani. Apar mai frecvent la varste mai mari. Sunt prezenti si la 1% din populatia generala fara diabet.
Anti IA-2/IA-2beta (IA-2Ab). Sunt prezenti la 60-70% din copiii cu diabet de tip 1 la debut. Apar mai frecvent la varste mai mici. Sunt prezenti la <1% din populatia generala fara diabet.
Anti insulina (IAA). Sunt prezenti mai ales la varste mai mici. Pot apare la orice pacient care a primit insulina din exterior.
Anti transportor de zinc (ZnT8Ab). Sunt prezenti la 60-80% din pacientii cu diabet de tip 1 la debut. Apar mai frecvent la varste mai mari. Sunt prezenti la 2% din populatia generala fara diabet.
Riscul de aparitie a diabetului de tip 1 creste cu numarul de anticorpi gasiti a fi prezenti in sangele unui subiect aparent normal. Daca toti patru anticorpii sunt prezenti, riscul pentru urmatorii 8 ani este de aproximativ 90% (scade la 70% pentru trei anticorpi prezenti).
Atunci cand mecanismul de aparitie a diabetului de tip 1 nu este cunoscut spunem ca diabetul este idiopatic. Este posibil sa fi existat un mecanism autoimun, care nu mai poate fi pus in evidenta la momentul testarii. Cercetarile continua in acest domeniu si anii ce vor urma vor aduce cu siguranta noi informatii.