Diabetul de tip 2–Considerații generale
Pancreasul persoanelor sănătoase secretă insulină, un hormon care permite glucozei din sânge să între în celulele organismului, care primesc astfel energie. În lipsa insulinei, organismul este privat de sursă de energie și acest lucru duce la moarte.
Diabetul de tip 2 înseamnă că organismul nu folosește insulină în mod corespunzător. Două anomalii sunt responsabile pentru acest tip de diabet: fie pancreasul încă produce insulină, insuficientă, comparativ cu nivelul zahărului din sânge, fie organismul devine rezistent la insulină , motiv pentru care celulele sale nu mai reușesc să primească și să utilizeze glucoză in mod eficient. Insulina nu mai poate regla glicemia și această rezistență epuizează treptat pancreasul care ajunge să nu mai asigure o producție suficientă de insulină.
Aproximativ 90% dintre persoanele afectate de diabet au tipul 2.
Boala apare de obicei la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Cu toate acestea, în ultimul timp afectează din ce în ce mai mult copii și tineri cu vârstă mai mică de 30 de ani, mai ales dacă sunt supraponderali și sedentari. După ce se instalează diabetul zaharat de tip 2, corpul nu mai poate obține suficientă glucoză în celule, generând diferite simptome. Unul important este cel de oboseala. Există, de asemenea, multe alte simptome care trebuie avute în vedere. Acestea includ senzația de sete, urinarea frecventă, senzație de foame intensă, pierderea în greutate, vedere neclară și infecții frecvente. Simptomele diabetului de tip 2 se pot dezvolta mai lent, ceea ce face ca afecțiunea să fie mai greu de observat. Mulți oameni nu au simptome sau nu le observă. De asemenea, unii oameni nu consideră că simptomele sunt importante, așa că le ignoră. Dezvoltarea acestui tip de diabet poate trece neobservată mult timp: se estimează că între 5 și 10 ani trec între debutul primei hiperglicemii și diagnostic.
În acest moment nu există nici un tratament care să vindece diabetul de tip 2, însă acesta poate fi gestionat printr-o dietă echilibrată, exerciții și menținerea unei greutăți corporale optime. Cu toate acestea diabetul de tip 2 este o afecțiune progresivă și în timp, este posibil că medicamentele să devină necesare și chiar să necesite injecții cu insulină.
Remisia diabetului de tip 2 apare atunci când nivelul de glucoză din sânge este din nou în limite normale , fără a fi nevoie să se ia medicamente pentru diabet. Aceasta nu înseamnă că diabetul a dispărut definitiv. Este foarte important pentru persoanele aflate în remisie să efectueze controale medicale regulate deoarece în multe cazuri, diabetul poate reveni, motiv pentru care este important să se continue regimul diabeticului pe timpul remisiei. Încă nu se știe dacă fiecare persoană cu diabet de tip 2 poate intra în remisie, însă cercetările sugerează că diabetul tip 2 este în principal remis prin scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale. Remisia este mai probabilă dacă persoana pierde în greutate cât mai curând posibil după diagnosticul de diabet.
Pentru a înțelege modul în care pierderea în greutate poate ajută pe cineva să între în remisie, trebuie să înțelegem de ce obezitatea este un factor important generator pentru diabetulul de tip 2. Dacă cineva are o greutate suplimentară în jurul mijlocului, grăsimea se poate acumula în jurul unor organe importante precum ficatul și pancreasul. Acest lucru face mai dificilă funcționarea corectă a acestor organe, ducând la aparitia acestui tip de diabet.
Dar nu toți cei care dezvoltă diabet de tip 2 au obezitate. Există și alți factori, cum ar fi vârsta, etnia și istoricul familial, care joacă un rol important. Acești factori influențează funcționarea ficatului și pancreasului și, de asemenea, locul în care ne depozităm grăsimea.
Scopul tratamentului în diabet este de a normaliza nivelul zahărului din sânge pentru ca valorile mari ale glicemiei pe termen lung duc la deteriorarea nervilor și a vaselor de sânge din tot corpul. Acestea sunt complicațiile diabetului care pot duce la orbire, leziuni ale picioarelor care pot duce la amputări, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, disfuncție erectilă sau insuficiență renală. Exista multe situatii in care diabetul de tip 2 este diagnosticat cu ocazia aparitiei unui infarct miocardic acut sau a unui accident vascular cerebral. Alteori pacientii se adreseaza unui oftalmolog pentru tulburari de vedere, iar la examinarea fundului de ochi se constata leziunile caracteristice prezentei diabetului zaharat (retinopatie diabetica), pacientul fiind indrumat catre medicul diabetolog.
Nu există „diabet usor” sau diabet mai sever decât altele. În ciuda cercetărilor medicale care avansează în fiecare zi, diabetul rămâne o boală care poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată.
Sursa: Fédération Française des Diabétiques/American Diabetes Association