Diabetul si Alimentatia

Este important să invatati ce  lucruri pot face ca nivelul glicemiei să crească

·         O masă sau o gustare cu mai multe alimente sau mai mulți carbohidrați decât de obicei. 
·        Uitarea administrarii unei injecții de insulină sau tratamentul neregulat
·        Inactivitate sau activitate fizică insuficientă...
  • Efecte secundare ale medicamentelor
  • Infecție sau boală ocazională
  • Modificări ale nivelului hormonal,
 Material asociat-   
Hiperglicemia
 Hiperglicemia este o stare trecătoare sau de lungă durată, caracterizată prin creșterea anormală a nivelului de zahăr din sânge. 
Ce puteti face în caz de hiperglicemie și cum să recunoasteti semnele și efectele? Hiperglicemia cronică poate provoca complicații pe termen lung ale diabetului (accident vascular cerebral, orbire, insuficiență renală, amputații etc.).
Hiperglicemia ocazională nu are consecințe grave pe termen scurt (cu excepția cazului în care este foarte mare, în special mai mare de 500 mg/dl).
Debutul hiperglicemiei este în general fără simptome. Prin urmare, este necesar să vă verificați în mod regulat glicemia. Cauzele hiperglicemiei pot fi diverse (doze nepotrivite de tratament, mese bogate in carbohidrati, infectii, stres etc.).
In hiperglicemie putem avea  două situații posibile:
·        Forma ușoară , care poate fi cauzată de o abatere a dietei, de o emoție puternică sau de un tratament incorect.
·        Forma severă, chiar periculoasă pe termen scurt, are ca rezultat niveluri de zahăr din sânge peste 250 mg/dl, asociata cu prezența acetonei în urină. Acetona poate fi detectată folosind benzi de testare rapida a corpilor cetonici din urină. Dacă este prezenta, contactați medicul dumneavoastră sau mergeți la camera de urgență dacă hiperglicemia și cetonuria persistă.
Ce să faceti în caz de hiperglicemie?
Folosind un glucometru, efectuați o măsurătoare pentru a confirma hiperglicemia și pentru a monitoriza progresul acesteia. Dacă glicemia este peste 250 mg/dl, verificați urina cu benzi pentru zahăr in urină și cetone.
Testați din nou glicemia înainte de următoarea masă. Ajustați doza de insulină dacă este necesar. Dacă glicemia este foarte mare și testul de urină arată un nivel ridicat de zahăr și cetone, sunați imediat medicul diabetolog sau ambulanta.
Când vizitați medicul dumneavoastră diabetolog, raportați episoadele de hiperglicemie. Pentru a asigura cea mai bună monitorizare, notați aceste episoade în jurnalul dumneavoastră de tratament, precum și simptomele întâlnite, indicați rezultatele tuturor analizelor de sânge/urină, precum și corectiile de insulină luate (doză, timp). Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă va adapta tratamentul și vă va ajuta să găsiți cele mai bune soluții posibile.
 

Sursa: Federatia Franceza de Diabet