Diabetul şi contracepţia
Autori: Dr. Camelia Şulea, Dr. Adrian Copcea
E IMPORTANTĂ CONTRACEPŢIA ÎN DIABET?
Planificarea unei sarcini este foarte importantă atunci când aveţi diabet zaharat. În momentul în care cele mai multe femei descoperă că sunt gravide, copilul este în curs de dezvoltare de câteva săptămâni. În cazul în care glicemiile au fost mari în această perioadă, există un risc ca bebeluşul dumneavoastră să nu se dezvolte normal. De asemenea, din moment ce există la femeile cu diabet zaharat şi unele riscuri materne sau pentru perioada din preajma naşterii, este bine ca aceasta să survină într-o perioadă în care corpul să fie pregătit. Dacă sarcina a fost planificată şi diabetul a fost echilibrat înainte de survenirea sarcinii (o hemoglobină glicozilată sub 6.5-7%), atunci şansele ca sarcina să decurgă fără probleme sunt cele mai mari.
METODELE CONTRACEPTIVE
Alegerea contraceptivelor necesită o înţelegere a preferinţelor unei femei şi a istoricului medical, precum şi a riscurilor, beneficiilor, efectelor adverse şi contraindicaţiilor fiecărei metode.
Contraceptivele orale (pilula). Dincolo de eficienţa ridicată a acestei metode contraceptive, există şi alte tipuri de beneficii: menstruaţii regulate, scăderea intensităţii durerilor premenstruale şi diminuarea tulburărilor de dispoziţie premenstruală. Explicaţia constă în faptul că ele sunt realizate din hormoni sexuali artificiali, care au efecte complexe asupra organismului. Există două categorii de contraceptive orale: cele combinate, care conţin hormoni estrogeni şi progesterone, şi o a doua de-a doua categorie: contraceptivele orale doar cu progesteron. În alegerea tipului de contraceptive, rolul principal este al ginecologului şi, după caz, al endocrinologului.
Contraceptivele combinate sunt cele mai potrivite pentru majoritatea femeilor cu diabet zaharat. Ele nu afectează glicemia şi nu accelerează apariţia complicaţiilor vasculare. În general, cele mai potrivite pentru pilula contraceptivă combinată sunt femeile cu vârsta sub 35 ani, fără semne de hipertensiune arterială, boli cardiace, nefropatie, retinopatie sau alte boli vasculare.
Contraceptivele cu progesteron sunt mai potrivite în cazul unei vârste mai înaintate şi al prezenţei bolilor asociate şi complicaţiilor: hipertensiune arterială, boli cardiace, nefropatie, retinopatie, boli vasculare periferice.
Alte metode hormonale. Persoanelor cărora li se potriveşte contracepţia combinată (persoanele tinere, fără complicaţii) pot utiliza şi alte metode care apelează la hormoni (injecţie trimestrială, inel contraceptiv, plasturi).
Metodele de barieră. Metodele de barieră, printre care prezervativul masculin, prezervativul feminin, diafragma vaginală şi metodele chimice, pot fi utilizate în cazul diabetului fără precauţii speciale, singurul inconvenient fiind rata mai mare de eşec.
Alte metode: dispozitivele intrauterine (steriletul) şi ligaturarea trompelor
Aceste metode se numără printre metodele cu eficienţă ridicată, alături de contraceptivele orale. Steriletul de orice tip (simplu sau hormonal) nu influenţează glicemia, deci poate fi ales fără precauţii speciale în cazul diabetului. O problemă particulară este posibilitatea apariţiei, în primele 3 săptămâni, a reacţiilor şi infecţiilor locale, de aceea se recomandă ca în momentul montării, diabetul să fie bine echilibrat.
5 SFATURI DE LA DIABETOLOG
1. Dacă aveţi diabet, planificaţi sarcina!
2. Străduiţi-vă să obţineţi o hemoglobină glicozilată sub 6.5-7% în perioada concepţiei.
3. Alegeţi metodele de contracepţie cu eficacitate înaltă, în mod special când diabetul nu se află în echilibrul dorit: contraceptivele orale, alte metode hormonale, sterilet sau chiar metodele chirurgicale.
4. Contraceptivele orale combinate (cu ambele tipuri de hormoni feminini) sunt cele mai potrivite pentru persoanele tinere, cu diabet tip 1 fără complicaţii.
5. Discutaţi cu ginecologul şi endocrinologul despre contracepţie, după o evaluare medicală, şi alegeţi metodele care vi se potrivesc cel mai bine.
Publicat: 2014. Articolul a fost conceput de medicii Camelia Şulea (Centrul de Diabet Cluj-Napoca) şi Adrian Copcea (Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca, www.astecomedical.ro) pentru Asociaţia de Diabet Prahova.
Dr. Adrian Copcea – medic specialist diabetolog
Tel. 0721.24.22.89
Email: dr_adicopcea@yahoo.com
Website: www.nutritionistcluj.ro