- Esti diabetic si esti si fumator? Știi deja că fumatul este daunator pentru tine. Dar este posibil să nu știi că fumatul reduce cantitatea de oxigen care îți ajunge în organe și poate sa provoace o serie de probleme, cum ar fi tensiunea arterială ridicată , colesterolul marit, atac de cord și accident vascular cerebral.
Materialul asociat temei
O persoană diabetica care fumeaza va avea mai multe dificultăți în a-și controla diabetul și va avea mai multe șanse de a suferi de boli de inimă, insuficiență renală, leziuni ale nervilor și alte complicații medicale grave.
Dacă o persoană care fumează are deja diabet, nu este prea târziu să renunțe. Renuntarea la fumat poate face diabetul mai usor de gestionat si poate reduce riscul de complicatii medicale.
Renunțarea la orice vârstă are beneficii pentru sănătate!
Cum poate crește fumatul riscul de diabet de tip 2?
Fumul de tutun conține substanțe toxice care pot provoca inflamații în organism și pot interfera cu buna funcționare a vaselor de sânge. Corpul poate avea dificultăți în utilizarea corectă a insulinei și riscul de diabet crește.
Fumatul poate crește și riscul de obezitate abdominală, acumularea excesivă de grăsime în jurul abdomenului. Obezitatea abdominală este, de asemenea, recunoscută ca un factor de risc important pentru rezistența la insulină și diabetul de tip 2.
În plus, nicotina – substanța care dă dependență din tutun – poate împiedica organismul să elibereze insulină și poate duce la rezistența la insulină. Nu există fumat fără risc și este extrem de benefic să evitați consumul de tutun atunci când sunteți în pericol de a dezvolta diabet de tip 2.
În medie, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este de două până la trei ori mai mare la fumatori decât la nefumători, iar riscul este desigur proporțional cu numărul de țigări consumate pe zi. Cu cât fumati mai mult, cu atât riscul crește. Tutunul crește riscul de intoleranță la glucoză și pierderea sensibilității la insulină.
Fumatul, fie el activ sau pasiv, îi expune pe toți fumătorii la numeroase riscuri, dar asociat cu diabetul, crește considerabil riscul și severitatea complicațiilor micro și macrovasculare. Tutunul și diabetul nu merg bine împreună!
Virtuțile atribuite țigărilor sau tutunului în general (antistres, suprimarea poftei de mâncare, ajutor la concentrare etc) sunt toate prejudecăți care ignoră pericolele reale ale tutunului.
„Avantajele și plăcerile” țigărilor se bazează pe o iluzie pe care o trădează fenomenul dependenței. Efectul calmant al țigărilor este doar parțial. Nu tutunul previne stresul sau creșterea în greutate. El este cel care încetul cu încetul îl împiedică pe fumătorul dependent să-și recapete controlul asupra stresului, dietei, somnului… făcându-l să creadă – ca orice produs care creează dependență – că este singura alternativă posibilă. Este un cerc vicios din care e greu să scapi: renunțarea la fumat pare imposibilă și recăderile sunt posibil numeroase.
Totuși, în spatele acestui tablou întunecat, găsim atât soluții eficiente pentru renunțarea la fumat, cât și mai presus de toate, o bunăstare mai bună, nu doar pentru sănătate, ci și pentru viața de zi cu zi a persoanei cu diabet: o îmbunătățire imediată a respirației, un somn de mai bună calitate și stres redus. Există și avantaje: activitate fizică mai ușoară, gust mai bun al alimentelor, nervozitate și depresie reduse, concentrare mai buna etc.
Există motive evidente pentru care persoanele cu diabet nu ar trebui să fumeze.
Fumatul la persoanele cu diabet:
- este principala cauză de deces
- crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge mici și mari (complicații micro și microangiopatice)*
- are un impact asupra echilibrului glicemic,
- crește tensiunea arterială
- dăunează arterelor, provocând spasme potențial fatale
- influențează coagularea sângelui și în special favorizează, printre altele, formarea de cheaguri și, prin urmare, riscul de a declanșa potențial un atac de cord, flebită sau un accident vascular cerebral (AVC).
- favorizează obstrucția progresivă a arterelor (ateroscleroza) cu risc crescut de complicații cardiovasculare precum infarctul miocardic, afectarea vaselor membrelor inferioare (arteriopatie) sau alte boli vasculare.
Sursa Federatia Franceza de Diabet