Diabetul si mișcarea

Diabetul și miscarea

Persoana diabetica care nu face exerciții fizice este de trei ori mai probabil să aibă  un control slab al diabetului și mai probabil să sufere complicații asociate .

Materialul asociat

Activitatea fizică, practicată pe lângă tratamentul medical și o alimentație echilibrată, este unul dintre cei 3 piloni ai managementului diabetului de tip 2 . Practicarea activității fizice este benefică, indiferent de ora din zi, dar este posibil să o facem optimă ținând cont de ora din zi, de condițiile meteorologice și de nevoile alimentare specifice ale fiecărei persoane care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2

Când poti practica activitate fizică pentru a beneficia pe deplin de ea?

Activitatea fizică este crucială pentru controlul diabetului și prevenirea numeroaselor complicații ale acestuia.

Fiecare moment al zilei are beneficii. De exemplu, dimineața este ideală pentru a începe ziua cu bine cu o mai bună gestionare a stresului și a glicemiei; dupa-amiaza este perioada de performanta optima si este propice practicarii unei activitati sportive in grup; seara, pe de altă parte, este un moment perfect pentru a elimina tot stresul zilei tale.

Fiecare moment are și partea lui de dezavantaje. Dimineata necesita o adaptare a micului dejun si o buna incalzire; dupa-amiaza necesita o hidratare sporita si monitorizarea continua a glicemiei iar practicarea activitatii sportive intense seara poate perturba somnul. 
Ce rol are vremea în activitatea fizica?
Indiferent de vreme, mișcarea în fiecare zi este benefică pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, condițiile meteorologice influențează puternic gestionarea diabetului dumneavoastră. Prin urmare, este de preferat să se evite practicarea activității fizice în cele mai călduroase ore ale verii, deoarece hipoglicemia nu este niciodată departe datorită absorbției mai rapide a insulinei. Vremea rece crește și riscul de hipoglicemie deoarece organismul folosește mai multe calorii pentru a-și menține temperatura.
Ce să mănânci înainte, în timpul și după activitatea fizică?
Fie ca esti pe cale sa incepi o activitate fizica, fie ca esti in plin exercitiu sau te odihnesti imediat dupa efort, este esential sa tinem cont de nevoile viitoare ale organismului nostru. 
Înainte de activitatea fizica: alege alimente ușor de digerat, evită mâncărurile grase, picante sau ultraprocesate și așteaptă două-trei ore înainte de a practica activitate fizică dacă ai avut o masă copioasă, pentru a evita disconfortul digestiv.
În timpul activitatii fizice: pentru persoanele care practică alergări lungi de anduranță, se recomandă să vă verificați nivelul zahărului din sânge în timpul activității. Dacă glicemia scade, luați o gustare echivalentă cu 10 g de carbohidrați (ex. un fruct)
După activitatea fizica: În mod ideal, mâncați rapid după exercițiu pentru a reface rezervele nutriționale, pentru a evita hipoglicemia și pentru a promova recuperarea musculară.
Vă rugăm să rețineți ca deși exercițiile pe stomacul gol pot favoriza pierderea în greutate, această practică are unele dezavantaje, cum ar fi riscul de hipoglicemie și tendința de a supracompensa în timpul meselor ulterioare. Activitatea fizica usoara pe stomacul gol este posibilă sub supraveghere medicală și cu adaptarea meselor.

Sursa: Federatia Franceza de Diabet


 [D1]Formularea apare pe vizual