Diabetul si problemele orale

Persoanele cu un control slab al diabetului pot fi mai predispuse la probleme de sănătate orală, cum ar fi boli ale gingiilor și infecțiile orale.

Pentru a preveni complicațiile bucale, îngrijirea sănătății dumneavoastră dentare este o parte esențială a învățării vieții cu diabetul.

Materialul asociat prin link

DIABETUL ȘI RISCUL DE GINGIVITĂ ȘI PARODONTITĂ

Persoanele cu diabet sunt expuse riscului de complicații la nivelul dinților și gingiilor și structurilor care susțin dinții. Se numește boala parodontală .
Cariile dentare, boala parodontala (gingivita, parodontita), complicatiile dentare sunt adesea subestimate. Persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale, deoarece sunt mai expuse parodontozei, boli infecțioase în care răspunsul inflamator distruge țesuturile care susțin dinții. 
Boala parodontala este, ca atare, considerata a 6-a complicatie a diabetului. Unul din doi pacienti diabetici are boala parodontala. 
Aceste complicații au o legătură strânsă cu diabetul, deoarece ambele agravează/cresc dezechilibrul glicemic și deci riscul complicațiilor diabetului.
Parodontita este o boală cronică, care, odată stabilită, este ireversibilă. Cu toate acestea, poate fi stabilizata, pe lângă tratamentele dumneavoastră obișnuite pentru diabet, prin îngrijire specifică din partea medicului stomatolog, urmărire regulată și igiena dentară riguroasă și constantă din partea dumneavoastră.
Fără îngrijire adecvată și regulată, parodontita revine rapid. 
Tratamentele pentru parodontită sunt esențiale și contribuie la îmbunătățirea echilibrului glicemic. Au scopul de a trata infectia dar si de a pastra cel mai bine aspectul estetic si capacitatile functionale ale gurii.
Consecințele parodontitei și repercusiunile sale pe termen lung asupra organismului sunt adesea necunoscute. Există soluții pentru prevenirea și tratarea bolii parodontale.
Scăderea producției de salivă, saliva mai dulce, flora bacteriană dezechilibrată și rezistența redusă la infecțiile microbiene fac persoanele cu diabet zaharat mai vulnerabile la infecțiile orale. Pe de altă parte, inflamația gingiilor sau cea cauzată de infecție, cresc rezistența la insulină, îngreunând echilibrul glicemic.
Complicațiile diabetului care afectează dinții sunt cauzate în principal de dezechilibrul diabetului. In schimb, parodontita cronica poate fi asociata cu un risc crescut de diabet de tip 2 si odata stabilita, mentine dezechilibrul diabetului zaharat si creste riscul de complicatii ale diabetului.  Pentru a evita un astfel de cerc vicios, este mai bine să știți cum se manifestă aceste complicații și să faceți totul pentru a le evita. 
La fel ca diabetul de tip 2, bolile parodontale (gingivita, parodontita) se dezvoltă tăcut și cel mai adesea fără durere, dar progresează spre forme mai grave de complicații. 
Examinați-vă dinții și gingiile în mod regulat și nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îndoieli.
Anumite semne ar trebui să vă alerteze în mod special, deoarece indică o sănătate orală precară:
·        Gingii roșii, cu vezicule și sensibile, 
·        Respiratie urat mirositoare, 
·        Sângerare spontană a gingiilor (în timpul sau în absenta periajului), slăbirea dinților (mobilitate dentara), reducerea  înălțimii gingiilor (numită retragere gingivală) dând impresia de a avea dinți lungi.
 
Sursa:Federatia Franceza de Diabet