Obiectivul pacientilor cu diabet este să isi mentină nivelul de glucoză din sânge cât mai aproape de normal cu putintă, pentru a preveni sau intarzia aparitia complicatiilor.
In anumite circumstanțe, zahărul din sânge poate varia foarte mult. Activitatea fizică intensă poate duce la hipoglicemie (deoarece doar mișcarea ajută la scăderea glicemiei). Anumite sentimente și emoții puternice (infecție, durere, stres, bucurie intensă sau tristețe la anunțul veștilor bune sau rele, de exemplu), modificarile hormonale, dimpotrivă, determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, hiperglicemia.
Pentru a avea un echilibru glicemic este esential sa ne controlam cat mai des glicemia.
Cât de des trebuie verificata glicemia?
Înainte de orice verificare, este necesar să ne cunoaștem obiectivele glicemice: pe stomacul gol și la 2 ore după mese.
Pentru diabetul de tip 1 se recomandă: cel puțin patru teste pe zi. Obiectivele glicemice sunt stabilite între 70 și 120 mg / dl înainte de masă (preprandial) și <160 mg / dl după masă (postprandial).
Pentru diabetul de tip 2: în toate cazurile, obiectivele glicemice sunt stabilite între 70 și 120 mg / dl înainte de masă și 180 mg / dl după masă.
Pentru diabetul gestațional: obiectivele sunt stricte: înainte de masă <95 mg / dl și <120 mg / dl după masă.
Uneori organismul nu reacționează ca de obicei, iar glicemia are variatii foarte mari.
Verificările periodice sunt necesare pentru monitorizarea acestor variații si pentru a putea evita mai ușor hipoglicemia și hiperglicemia.
Majoritatea pacientilor diabetici folosesc glucometre pentru masurarea glicemiei. Glucometrele actuale sunt performante din punct de vedere al acurateței rezultatului și al facilităților oferite, respectiv mărimea picăturii de sânge sau intervalul de timp în care glucometrul oferă rezultatul.
Desi s-au facut progrese remarcabile pentru tratamentul diabetului (aparitia analogilor de insulină si a pompelor de insulină), cu toate acestea, unii pacienți încă nu reușesc să-și echilibreze diabetul, în ciuda autocontrolului repetat al glicemiei . Valorile glicemiei capilare efectuate ocazional, la anumite momente, nu reflectă cu exactitate variațiile glicemiei pe parcursul unei zile. Citirea și interpretarea rezultatelor de la glucometru nu face întotdeauna posibilă anticiparea unor situații potențial periculoase care pot apărea între timp, de exemplu modificări bruște ale glicemiei (hipo / hiperglicemie), în special noaptea, crescând riscul de hipoglicemie severă.
În ultimii ani, au aparut noi dispozitive pentru auto-monitorizarea glicemiei: sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Sistemul de monitorizare continuă a glicemiei (CGM) măsoară concentrația de glucoză în lichidul interstițial (glucoză interstițială), nu nivelul de glucoză din sânge, aproximativ la fiecare 10 secunde. După 5 minute, sistemul afișează media valorilor.
Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei informeaza în ceea ce privește valoarea „actuală” a glicemiei dar evidențiază și tendința evolutivă a concentrației de glucoză conducând la luarea de decizii terapeutice în deplină cunoștință de cauză și cu mai puține variabile implicate.
Sistemele actuale includ, în general:
-
Un senzor care este plasat sub piele (abdomen sau braț în funcție de dispozitive) și este înlocuit periodic. Acesta măsoară glucoza interstițială prin emiterea unui semnal electric care variază în intensitate în funcție de concentrația de glucoză.
-
Un emițător: comunică semnalul electric de la senzor la receptor.
-
Un receptor: primește semnalul printr-o legătură wireless la intervale regulate și afișează datele. Receptorul poate fi o pompă de insulină, un glucometru sau un monitor specific (de exemplu, un smartphone).
Sursa: Fédération Française des Diabétiques