CUM SE IMBOLNAVESC RINICHII DIN CAUZA DIABETULUI?
Organismul nostru digeră proteinele pe care le-am mâncat, iar în urma acestui proces rămân și unele resturi. În rinichi se află milioane de vase de sânge minuscule (capilare), cu găuri în ele încă și mai mici, care acționează ca niște filtre. Sângele curge prin aceste capilare, iar mici molecule, precum resturile rezultate din digestie, se înghesuie să treacă prin găuri și ajung parte a urinei. Substanțele folositoare, ca proteinele și celulele roșii, sunt prea mari ca să poată trece prin găurile filtrelor și rămân în sânge.
Diabetul poate distruge acest sistem. Nivelurile ridicate de glucoză forțează rinichii să filtreze prea mult sânge. Toată această muncă suplimentară afectează filtrele. După mai mulți ani ele încep să picure, iar proteinele folositoare se pierd în urină. Când cantități mici de proteine ajung în urină vorbim despre microalbuminurie.
Dacă boala de rinichi este depistată devreme, în timpul microalbuminuriei, se pot aplica mai multe tratamente, care să stopeze procesul. Cantitățile mari de proteină din urină dau macroalbuminurie. Boala de rinichi depistată în această fază este cea mai gravă, ajungându-se la insuficiență renală, sau boală cronică de rinichi (BCR).
Filtrele rinichilor, supuse la muncă suplimentară de-a lungul anilor, ajung să-și piardă complet, sau parțial abilitatea de a funcționa normal. Resturile, adică toxinele se adună în sânge, iar în cele din urmă rinichii nu mai funcționează. Această afecțiune este foarte serioasă. Persoanele cu BCR, sau insuficiență renală, au nevoie de transplant sau de dializă (când sângele este filtrat de un aparat).
CINE SE IMBOLNAVESTE DE RINICHI?
Nu orice diabetic se îmbolnăvește de rinichi. Factorii care favorizează apariția bolii includ genele, controlul zahărului din sânge și tensiunea arterială.
Cu cât diabetul și tensiunea sunt mai bine ținute sub control, cu atât scade riscul de a dezvolta boala rinichilor.
CARE SUNT SIMPTOMELE?
Rinichii muncesc din greu să compensenze deficiențele, de aceea nu avem aproape nici un simptom până când organele sunt aproape de colaps. Atunci poate apărea acumularea de lichid. Alte simptome includ insomnii, apetit scăzut, stomac sensibil, slăbiciune, dificultăți de concentrare, care nu indică neapărat o problemă a rinichilor. De aceea este vital să vă faceți analizele în mod regulat.
CUM SE POATE PREVENI?
Ținerea sub control a zahărului din sânge reduce riscul de microalbuminurie cu o treime și înjumătățește riscul de progres către macroalbuminurie în cazul celor care au deja proteine în urină.
Ținerea sub control a zahărului din sânge și a tensiunii sunt foarte importante. Tensiunea ridicată are un efect dramatic asupra progresiei bolii. Pentru o tensiune mai scăzută pierdeți din greutate, mâncați mai puțină sare, evitați alcoolul și tutunul și faceți mișcare.
Nu toate medicamentele care scad tensiunea sunt potrivite pentru diabetici, pentru că multe dintre ele cresc nivelul de glucoză din sânge. Medicii preferă medicamentele care sunt inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitor ECA).
Pentru macroalbuminurie se recomandă un regim alimentar scăzut în proteine. Dar nu începeți o astfel de dietă fără supravegherea medicului.
INSUFICIENTA RENALA
În această fază este necesară dializa sau transplantul.