Tort cu blat din făină de migdale și gem fără zahăr

Acest produs a fost realizat în cadrul proiectului “Școală pentru copii și tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi România și Medtronic România.

Tort cu blat din făină de migdale și gem fără zahăr

Ingrediente :

Blat:

300ml apă carbogazoasă

6 linguri cu vârf de gem fără zahăr

300g făină de migdale

2 lingurițe cu vârf bicarbonat de sodiu

6 lingurițe cu vârf de cacao

4 ouă

130g îndulcitor (green sugar)

esență de vanilie/rom

– cantități pentru o formă de 24cm sau două forme 16×16 –

Crema:

500g crema de brânză/brânză de vaci

500g mascarpone

Îndulcitor lichid câteva picături

Colorant alimentar

Coajă rasă de lămâie

Esență de rom/vanilie

Nucă de cocos răzuită

Fructe pentru ornare {opțional)

Mod de preparare:

Într-un vas punem 300 ml apă carbogazoasă în care dizolvăm 2 lingurite bicarbonat de sodiu amestecând continuu. Batem albușurile spumă cu jumătate din cantitatea de  îndulcitor  și mixăm din nou până obținem o spumă tare. Amestecăm gălbenusurile cu  restul de îndulcitor și adăugăm gemul fără zahăr (eu am folosit un gem de prune) și cacao .

Adăugăm alternativ  apă cu bicarbonat , făină de migdale si amestecăm. Încorporam în mai multe tranșe albușurile bătute spumă și omogenizăm ușor.

Punem compoziția într-o tavă cu pereții detasabili în care  am pus hârtie de copt (eu am împărțit-o în două forme mai mici pentru a obține două blaturi). Coacem la cuptorul preîncălzit la 180 C pentru 30-35 minute.

Lăsăm să se răceasca blaturile, le taiem in doua si obtinem 4 bucati.

Pentru cremă:

Amestecăm brânză dulce cu mascarpone  si îndulcitor. Împărțim crema în două boluri. Într-unul punem colorant galben și coajă rasă de lămâie (eu am folosit un colorant pudră bio organică) iar în celălalt punem colorant mov și nucă de cocos răzuită. Folosim crema galbenă între straturile tortului și îl îmbrăcăm cu cremă mov. La final ornăm deasupra cu puțină cremă galbenă și smochine proaspete. Pe margine ornăm cu  inimioare bio de ciocolată.

 Obs. Timpul de coacere din rețetele de prăjituri este aproximativ, el variază în funcție de tipul tăvii folosite dar și de tipul cuptorului etc.

Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cât mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata și o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm în cuptor și verificăm mai târziu, tot cu scobitoarea.

Sursa: Internet